Постигна ли Европа големите цели, как преодоля големите предизвикателства и какво е нейното бъдеще?

...
Постигна ли Европа големите цели, как преодоля големите предизвикателства и какво е нейното бъдеще?
Коментари Харесай

Дебатът на Euronews от Страсбург: Къде е мястото на България в Европа?

Постигна ли Европа огромните цели, как преодоля големите предизвикателства и какво е нейното бъдеще? Това бяха единствено дребна част от въпросите, чиито отговори чухме в последната тирада " За положението на Съюза ", която ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен произнесе в мандата си на поста. А къде е мястото на България в Европа - отговорът търси специфичният ни пратеник в Страсбург Камелия Колева в специфичното студио на Euronews Bulgaria от сърцето на Европа.

 

Ева Майдел, ГЕРБ-ЕНП:

Позицията на европейските институции е ясна, както и на Европейския парламент – той поддържа присъединението на България и Румъния към Шенген. Само че, споменавайки това в речта (на Урсула фон дер Лайен – бел. ред.), това значи, че моментът продължава да се държи високо над дневния ред. Означава, че председателката е подготвена в идната една година да употребява политическия си капитал, нейните комисари и целия лицей на комисарите, да работи в това да убеди страните членки – по-специално двете страни членки, които към момента не са сигурни, че това би трябвало да се случи.

Смятам, че това ще бъде значимо нещо, което ще остане от Комисията на Фон дер Лайен, в случай че тя успее да се сработи добре с страните членки и да успеем да създадем тази дълго чакана стъпка за всички българи.

 

Илхан Кючук, ДПС-АЛДЕ:

Европейската комисия и Европейският парламент поддържат желанието на България и Румъния да бъдат част от Шенгенското пространство. Никой не отхвърля, че сме изпълнили всички условия. Основанията да бъдем в Шенген са вероятно от доста време там, където би трябвало да бъдат. Но казусът не е в Европейската комисия – казусът е в двете страни (Австрия и Нидерландия – бел. ред.). И ние би трябвало да поставим големи старания да работим с Виена и Хага. За да убедим тъкмо тях, че България би трябвало да бъде част от Шенгенското пространство.

Една част от държавното управление настояват, че би трябвало да се отговори на изискванията на Хага. А другата част твърди, че това надали не би се приело като ново изискване. И аз съм склонен с това – ние не трябва да влизаме в ангажимент, който ни въвлича в обстановката с механизма за съдействие и инспекция. Отново би трябвало да чакаме утвърждение.

 

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР